Een ontwerp met eten in de hoofdrol
15 februari '22
Guus Schampers en zijn collega’s Sarina Bleumink en Reinier Ubels bogen zich over het ontwerp van de Gelderse Stadstuin. Niet alleen de architectuur bepaalden de drie, ook werkten ze uit waar het appartementengebouw en de eengezinswoningen moesten komen. Een prachtige opgave waarin het team van MIX architectuur op allerlei manieren de kwaliteiten van deze unieke plek heeft benut. Ook de thema’s ‘ontmoeten’ en ‘eten’ speelden een hoofdrol. Hoe precies? Guus vertelt met aanstekelijk enthousiasme.
“De Gelderse Stadstuin ligt op een heel aantrekkelijke plek. Precies tussen het bestaande bos dat voedselbos wordt en de Stormbaan waar vroeger militairen trainden en straks bewoners kunnen sporten. Daarbij komt het plan aan de centrale As die van het station naar de natuur voert. Een fijne combinatie van natuurlijke rust en stadse reuring. Die combinatie zie je terug in de architectuur.”
Zicht naar buiten licht naar binnen
“We hebben het gebouw en de woningen vrij uitzicht gegeven op de mooie omgeving, maar bewoners hebben ook altijd ‘contact’ met de collectieve binnentuin. De centrale hal in het appartementengebouw vervult daarin een verbindende rol. Hier kom je binnen en word je verleid om naar de gezamenlijke huiskamer te gaan waar je samen met andere bewoners kookt, eet of een feestje viert. Met elkaar eten kan ook op de gezamenlijke daktuin onder de pergola op de 1e verdieping. Als je hier zit, kijk je uit op de collectieve binnentuin.”
Stoer en vriendelijk
De architectuur is vriendelijk en stoer. Via de grote ramen is er zicht naar buiten en komt er licht naar binnen. Guus heeft een robuust kopgebouw ontworpen met een horizontale belijning en natuurlijke materialen als steen en hout. De tinten zijn warm, wat de natuurlijke uitstraling versterkt. Door de betonnen plint met heldere kamers ‘aardt’ het gebouw in het landschap. Ter plaatse van het hoogteverschil in de plint komt de hoofdentree. Het gebouw verspringt in hoogte en meestal liggen de balkons binnen de gevel, bij het voedselbos steken ze uit. “Daar kun je bij wijze van spreken vanaf je balkon de bomen aanraken.”
Een buitenkamer aan het groen
De balkons, tuinen en terras zijn ontworpen als buitenkamers aan het groen. Guus: “We hebben ervoor gezorgd dat alle buitenruimtes een gunstige zonligging hebben. Heel belangrijk vinden we dat. De balkons hebben een plateau dat uitnodigt om hier met elkaar te borrelen. In de geïntegreerde plantenbak kun je bijvoorbeeld een kruidentuintje maken. De houten lamellen die sommige balkons sieren, zorgen voor privacy. Aan de houten schermen tussen de balkons kunnen plantenbakken hangen, zodat ook de buitenkamers mooi groen aangekleed zijn.”
Voor elk wat wils
Opvallend aan de Gelderse Stadstuin is dat er niet alleen maar exclusieve appartementen in het hoge segment komen. Daar leent de locatie zich wel voor, maar toch is ervoor gekozen ook appartementen te maken van circa 65-75 m2 met 2 slaapkamers. “Zo kan deze fantastische plek voor een uiteenlopende groep mensen een nieuw thuis worden.” Of je nou binnen bent, op je balkon zit of geniet op het terras, altijd zie je groen en altijd is er kans om met buurtbewoners in contact te komen. De Gelderse Stadstuin verbindt. Lijkt het je wat om op deze toffe plek te wonen? Meld je dan aan als belangstellende, zodat we je op de hoogte kunnen houden.