Dit maakt de Gelderse Stadstuin zo uniek
9 februari '22
De Gelderse Stadstuin in het World Food Center in Ede is een bijzondere plek. Hier woon je langs de groene as met zicht op het landschap en de monumentale kazernegebouwen. Maar dat is nog niet alles. Het leven is hier gericht op genieten van de natuur én eten. Zo zijn de grote terrassen van de woningen voorzien van een in het hekwerk geïntegreerde plantenbak en 'borrelplank' en is er een gemeenschappelijke woonkamer met keuken aan de groene as en het voedselbos. En wat dacht je van het gedeelde terras met groene pergola, met uitzicht over de collectieve tuin van het bouwveld. En zo zijn er nog een paar verrassingen die de Gelderse Stadstuin zo bijzonder maken!
Buurtpaviljoen en collectieve tuin
In de Gelderse Stadstuin ontmoet je je buren in de gemeenschappelijke huiskamer met keuken aan de groene as en het voedselbos of in het bijzondere buurtpaviljoen. Dit is een multifunctionele centrale plek aan een collectief terras, waar altijd plek is voor een praatje óf een buurtbarbecue. Het paviljoen heeft een handige bergruimte met handige voorzieningen, zoals opbergschappen en ophangsystemen, tuingereedschappen en een ladder, een werkblad, spoelbak en een tuinslang voor de collectieve moestuin (het voedselbalkon). Het buurtpaviloen en de collectieve moestuin zijn verbonden door een pergola, begroeid met eetbaar groen.
Borrelplank en kruidenplantjes
Zelfs in de appartementen van de Gelderse Stadstuin is het leven gericht op genieten van eten en de natuur. Zo worden ook de grote terrassen daar speciaal op ingericht. De balustrades worden voorzien van geïntegreerde plantenbakken en een 'borrelplank' waaraan je (bijvoorbeeld) kunt werken, eten of borrelen terwijl je geniet van het uitzicht op het groene landschap. De plantenbak wordt door de bewoners zelf onderhouden. Tussen de verschillende terrassen word afwisselend een plantenbak inclusief groen geplaatst of een houten scherm met kruidenbakjes. De plantenbakken en de kruidenbakjes worden door de bewoners zelf onderhouden en gevuld met diverse kruidenplantjes. Om deze goed te kunnen onderhouden, wordt elk balkon/terras standaard uitgerust met een buitenkraantje.
Groene daken en nestkassen
In de groene, duurzame woonomgeving van de Gelderse Stadstuin speelt het behouden en versterken van biodiversiteit een belangrijke rol. Dit gebeurt onder andere met beplanting, groene gevels en sedumdaken. Ook worden er door het hele plan geïntegreerde bijenstenen en neststenen/-kasten geplaatst voor diverse vogelsoorten, zoals de gierzwaluw, huismus, zwarte roodstaart, mezen en vleermuizen. De energieneutrale woningen in de Gelderse Stadstuin krijgen groene gevels, uitgevoerd met natuurlijke materialen als steen en hout, en bruine- of sedumdaken. Er wordt gezorgd voor een natuurlijke infiltratie van het regenwater en in de gemeenschappelijke ruimten worden veel plantenbakken geplaatst, zoals tussen de auto's en woningen, aan de centrale as en de fietsenberging.